Svejs det selv – sådan kommer du i gang med at svejse

Har du en smule gør-det-selv-trang, har du sandsynligvis også følt dig fristet til at svejse to stykker stål sammen. Og det kan du faktisk sagtens gøre med de rette tips! Læs med her og bliv klogere på, hvilket udstyr du skal have fat i, og hvordan du skal gribe det an.

Det rigtige udstyr
Første step er naturligvis at få fat i det rigtige udstyr. Med lidt øvelse kan man faktisk lave pæne svejsninger med et semi-professionelt anlæg på 230 volt, der fås fra omkring 2.000 kr.
Det mest udbredte svejseudstyr er CO2-anlægget, der også kaldes en mig/mag-svejser. Denne type svejser bruger en svejsetråd, der fremstilles mekanisk, og som fungerer som det materiale, der smelter dine to emner sammen. Maskinen blæser gas ud omkring svejsestedet, som beskytter selve smeltebadet mod ilt. Ilt vil nemlig resultere i, at forbrændingen kommer ud af kontrol, og svejsningen ikke bliver solid.

De rette indstillinger
Først og fremmest skal du have indstillet strømstyrken på dit svejseanlæg. Jo tykkere et emne, du skal have svejset, jo højere skal strømstyrken være. Også trådfremføringen skal være hurtigere, jo tykkere emnet er. Det skyldes, at tykkere materialer er langsommere om at blive varmet op.
Med hensyn til gasmængden, bliver du nødt til at prøve dig frem, fordi de færreste hobbysvejseværker ikke er forsynet med et såkaldt manometer.

Klar, parat, start!
Nu er du klar til at påbegynde din svejsning. Den perfekte svejsning kræver øvelse, så det er bare med at komme i gang og være en smule tålmodig. Hold svejsepistolens munding cirka en centimeter fra det emne, du vil svejse, og hold den en smule skråt med en vinkel på cirka 80 grader. Der er naturligvis forskellige svejse-metoder:

Ønsker du at udføre punktsvejsning, svejser du med små portioner svejsetråd i bestemte punkter. Her er det vigtigt at tjekke undervejs, om dine plader stadig sidder i den rette vinkel.

Ønsker du at fuldsvejse, skal du føre pistolen frem og tilbage i en glidende bevægelse. Hvis du hører en hurtig, ensartet tikken uden sprutten, holder du den rigtige afstand og vinkel.

Ønsker du at samle to stykker stål eller jern i en vinkel på 90 grader, udfører du en såkaldt stående kantsøm ved at zigzagge en smule, når du fører din pistol frem. På den måde hæfter din svejsesøm på begge sider.

Har du ikke lyst til at give dig i kast med det selv? Lad Blunico klare din lasersvejsning

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *